Objavljene su dve nove stranice dnevnika Ane Frank, na kojima su zapisana njena razmišljanja o seksu i poneki masni vic.

Dnevnik mlade Jevrejke, napisan tokom skrivanja od nacista, postao je poznat širom sveta kada je objavljen nakon njene smrti na kraju rata.
Skrivene stranice bile su prelepljene braon papirom – navodno da bi ove zapise sakrila od porodice. Nove tehnologije su istraživačima konačno omogućili da ih pročitaju.

Napisane su 28. septembra 1942. godine, nedugo nakon što je trineastogodišnja Ana počela da se skriva.
“Na ovim upropašćenim stranicama ću zapisati ‘masne’ viceve”, napisala je na strani ispunjenoj žvrljotinama – i zapisala četiri vica koja je znala.

Napisala je i desetine redova o seksualnom obrazovanju, zamišljala da nekome mora da održi to “predavanje”, i pomenula prostitutke – o kojima joj je pričao otac, kako je zapisala na drugom mestu.

“Ana Frank o seksualnosti piše na mio način”, kaže Ronald Leopold iz muzeja “Kuća Ane Frank” u Amsterdamu. “Kao i svaki adolescent i ona je radoznala.”

Slično je rekao Frank van Vri, direktor Niod instituta, koji je pomogao da se dešifruju stranice.

“Ko god da čita ove pasuse neće moći da sakrije osmeh”, kaže on.

“Masni vicevi su uvek popularni među decom u razvoju. Ovo otkriće jasno pokazuje da je Ana, uz sve talente i darove, takođe bila i sasvim obična devojčica.”

Jedan od viceva glasi: “Znaš li zašto su nemačke devojke iz Vermahta u Holandiji? Služe kao dušeci za vojnike.”

Muzej Ane Frank kaže da ovo nije bio jedini put da je ova tinejdžerka pisala o seksu – pominjala je i druge viceve koje je čula od ljudi u svojoj skrivenoj kući, ili u pasusima o menstruaciji i seksualnosti.

Ana Frank se razbolela i umrla u nacističkom kampu 1945. godine, kada se rat završio. Njen otac, jedini preživeli član porodice, objavio je njen dnevnik 1947. godine.

 

Izvor i Foto: BBC na srpskom

Komentari

comments