Istraživanje objavljeno u Žurnalu porodične medicine i osnovne zaštite (Journal of Family Medicine and Primary Care) utvrdilo je da je od oktobra 2011. do novembra 2017. godine 259 osoba širom sveta umrlo dok je slikalo selfi.
Mnogi ljudi vole selfije, ali to zadovoljstvo može da se obije o glavu ako vam padne na pamet da pozirate na ivici stene, na železničkoj prugi i dok u rukama držite napunjenu pušku.
Naučnici Sveindijskog instuta medicinskih nauka (All India Institute of Medical Sciences) uočili su u svom istraživanju da je najviše žrtava selfija baš u Indiji (pretpostavlja se zato što je tamo veliki broj populacije ispod 30 godina starosti), zatim u Rusiji, SAD i Pakistanu. Čak 72 odsto žrtava su muškarci mlađi od 30 godina, što naučnici objašnjavaju činjenicom da je muški pol u proseku skloniji da se upusti u rizik i opasnu situaciju da bi uhvatili impresivnu fotografiju.
Zaluđenici za selfijem najčešće stradaju od utapanja, zaključak je ove studije. Na drugom mestu su nesreće povezane s nekom vrstom prevoza, na primer kad se neko slika na šinama ispred voza koji se približava u punoj brzini, pa pokuša da odskoči sekundu prekasno. Treći razlog pogibije prilkom snimanja selfija je istovremeno rukovanje vatrenim oružjem, što se najčešće dešava Amerikancima, a zatim pad s velike visine.
Naučnici kažu da je ovaj problem još veći i rasprostranjeniji nego što pokazuje njihovo istraživanje. Naime, mnoge pogibije u saobraćajnim nesrećama čiji je uzrok zapravo pravljenje selfija u vožnji ne kvalifikuju se tako u izveštajima policije, već se navodi da je reč o udesu. U nekim zemljama u razvoju takvi slučajevi nikad i ne dođu u medije, pa ne mogu da se prikupe pouzdane informacije.

Foto:Instagram(Printscreen)

Komentari

comments