Kako se navodi u jednoj japanskoj studiji, verovali ili ne, sladoled ima efikasnije dejstvo od kafe i kroasana pri jutarnjem razbuđivanju.
Yoshihiko Koga tvrdi da se mozak brže aktivira ako jutro započnete jednim ukusnim sladoledom. Docent na Kyorin Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tokiju pokazao je da se vreme potrebno za izazivanje reakcije skraćuje ukoliko se pojedu tri kašike sladoleda. Kod ispitanika koji su imali „hladan“ doručak primećeno je povećanje alfa moždanih talasa, koje mozak proizvodi pri strogoj koncentraciji, meditaciji, odmaranju i drugim smirenijim situacijama sa budnim, ali opuštenim stanjima mozga.

Iako sladoled obiluje vitaminom B, ne treba preterivati. U jednom članku na italijanskom portalu TantaSalute navedene su dobre strane sladoleda. Na primer, da je u pitanju nutritient koji ima nizak glikemijski indeks. Takođe, sportistima pomaže da nadoknade kalorije koje su potrošili tokom fizičke aktivnosti. Pomaže ubrzavanju metabolizma, dobar je za eritrocite i nervni sistem. Sladoled sprečava starenje, jer sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline. Ne treba zaboraviti ni na druge studije, u kojima se tvrdi da sladoled povoljno utiče na raspoloženje, jer na naš mozak deluje na isti način kao da smo dobili neku nagradu. Najzad, sladoled sadrži i lako razgradive šećere koji zahvaljujući raznim biohemijskim procesima povoljno utiču na lučenje hormona sreće.

 

Izvor : Red info portal

Komentari

comments