Reci mi kakve slike postavljaš i reći ću ti ko si. Nije nikakva tajna da statusi i slike koje objavljujemo na internetu otkrivaju mnogo o nama i našoj ličnosti, ali stvari postaju zanimljivije kada ih analizira algoritam. Naučnici sa univerziteta Harvard i Vermont kreirali su kompleksan softver koji može da otkrije znake depresije na osnovu slika koje postavljamo na Instagramu.

Zahvaljujući mnoštvu tehnika mašinskog učenja, sposobnosti učenja mašina na osnovu spoljašnih uticaja kao što to rade ljudi, algoritam procenjuje psihičko stanje jedne osobe analizirajući boje, lice, kao i podatke o fotografiji koju su postavili na svoj profil. Najbolje od svega je to da algoritam stvarno funkcioniše. Prema istraživanju, algoritam je nakon analize 43 950 slika 166 različitih korisnika, mogao da prepozna depresiju u 70% slučajeva, otkrivajući čak i one koji nisu ni znali da su depresivni. Treba napomenuti, kao što bi uradio i svaki ozbiljan naučnik, da čak i oni koji su vodili ovo istraživanje pozivaju na oprez. Njihov sistem ne može postaviti krajnju dijagnozu automatskim putem, niti obavestiti korisnika da ode na pregled.

Nije teško zamisliti budućnost u kojoj će naši elektronski uređaji biti pomalo i psihološki. Već danas aplikacije za brojanje kalorija, koraka i otkucaja srca na našem pametnom telefonu i satu u ulozi ličnog trenera, nutricioniste ili lekara pomažu nam da živimo bolje. Ko zna, možda nas uskoro neće samo podsećati da je vreme za trčanje kada se izležavamo u krevetu, već će moći i da nas oraspolože.

Izvor : Red info portal

Komentari

comments