Popularna pevačica Emina Jahović sinoć je gostovala u autorskoj emisiji Ognjena Amidžića “Amidži šou”, a najveću pažnju izazvao je njen stajling za ovu priliku, a posebno zanimljiva je priča koja stoji iza “moćne” boje njene haljine.
Kimono model na vezivanje savšeno je stajao ovoj zgodnoj brineti, a pored toga što je ljubičasta zvanično najpopularnija boja 2018. godine, sudeći po izveštaju instituta Pantone, ona krije i veoma interesantnu priču.


Ako dobro poznajete zastave zemalja i grbove, sigurno ste primetili jednu stvar – da ni na jednoj nema ljubičaste boje!
Pitate se zašto je to tako? Odgovor saznajte u daljem tekstu.
Ljubičasta boja je u prošlosti bila veoma skupa. U starim vremenima ona se dobijala od posebne vrste morskih puževa sa Mediterana. Bilo je potrebno preko 10.000 puževa za samo jedan gram boje. Stoga su ovu boju cenili koliko i zlato.
Nju su najčešće povezivali sa kraljevskim porodicama, jer su jedino oni imali uslova da je nose.
U 16. veku kraljica Elizabeta je naredila da ljubičastu boju smeju da nose samo članovi kraljevske porodice i niko više.


Jedna bočica ljubičaste boje koštala je tri zlatne poluge, što bi prevedeno na današnje valute značilo oko 50.000 evra.
Taj status se promenio tek 1856. godine kada je student Britanskog univerziteta, Vilijam Henri Perkin, pokušavajući da pronađe lek za malariju, slučajno otkrio način kako da proizvede sintetičku ljubičastu boju.
Kako je njena proizvodnja znatno olakšana, ljubičasta je postala dostupna svima, te ne čudi što se pojavljuje na pojedinim zastavama nastalim nakon 1900-tih.
Em je najveći hit 2018. em izgleda najskuplje na svetu. Koliko vam još razloga treba da odmah odete i kupite nešto ljubičasto?
Inače, ove godine ljubičasta boja došla je na presto u septembru, kada su sve četiri piste svetskih modnih prestonica pretvorene u jedno beskrajno polje lavande u različitim nijansama – od ružičaste lavande pod brojem 14-3207, koja se karakteriše kao “izuzetno delikatna boja, koja simbolizuje osećaj mira i spokoja” do same ultraljubičaste sa brojem 18-3838.

 

Izvor:Blic žena;Svetski radio.com
Foto:Instagram (Printscreen)

Komentari

comments