Možda vam to zvuči čudno, ali vagina zaista može da bude depresivna. Ako se pitate kako, reč je o tome da je to zapravo samo drugi izraz za vulvodiniju – uporan, neobjašnjiv bol u genitalnom području.

“Tačan uzrok ovog stanja nije poznat, ali najverovatnije je da je to rezultat problema sa nervima koje se nalazi u intimnoj zoni. Vulvodinija može da bude dugoročan problem i može da se javi kod žena svih starosnih doba”, kaže ginekolog dr Vanesa Mekej.

Ona objašnjava da se ovaj problem može javiti bez ikakvih simptoma “upozorenja” i može da potraje nedeljama ili čak mesecima. Najčešće bol prođe neobjašnjivo kako se i javio.

“Vulvodiniju je teško dijagnostikovati jer postoje brojni različiti uzroci bola u genitalnom području”, dodaje ginekolog.

Upravo zbog toga što je teško dijagnostikovati, mnoge žene se u tišini bore protiv vulvodinije. Osim toga, ne pomaže ni to što mnogi lekari ne priznaju “vaginalnu depresiju” kao medicinsko stanje.

Žene koje pate od vulvodinije imaju bolove prilikom seksualnog odnosa, a neprijatan osećaj se javlja i prilikom masturbacije.

Oni lekari koji ovo stanje priznaju kao zdravstveni problem, najčešće ga rešavaju prepisivanjem umirujućih gelova, lekova i preporukom za korišćenjem lubrikanata.

U nekim ozbiljnijim slučajevima, doktori će zaista prepisati antidepresive za vaginu jer je, kako objašnjava ginekolog.

Do sada se pokazalo da su antidepresivi efikasni u lečenju problema sa nervima i, iako je prvobitna namena tih lekova drugačija, ispostavilo se da pomažu i u slučajevima kada je vagina “depresivna”.

Takođe, antidepresivi ublažavaju prateće simptome vulvodinije – frustraciju, stres i smanjenje želje za seksom.

MONDO

Komentari

comments