Radnik u Bakingemskoj palati 37-godišnji Adam Kanto, dobio je osam meseci zatvora na sudu u Londonu, nakon što je priznao da je iz kraljevskog dvora ukrao niz predmeta i deo njih prodao na I-beju (eBayu). Kanto je u kraljičinoj rezidenciji, kao jedan od zaposlenih u “sektoru ishrane”, radio pet godina, a krađe zbog kojih je osuđen dogodile su se između novembra 2019. i avgusta 2020. godine. Uhapšen je krajem decembra.

Kako pišu britanski mediji, on je “ukrao značajan broj” predmeta, a deo njih policija je pronašla u njegovoj sobi u Rojal mewu gde žive radnici dvora.

Među predmetima su potpisane službene fotografije princa Harija, princa Vilijama i Kejt Midlton, te foto-album s kraljevskog banketa povodom posete američkog predsednika Trampa.

Pandemija koronavirusa, kada je bio raspoređen i na druge dužnosti, pomogla mu je da uđe u kancelarije i prostore u koje inače ne bi imao pristup.

Kanto je priznao i kako je otuđio nekoliko ordena, broš, dva zlatna lanca za džepne satove, limitirano izdanje džepnog sata po narudžbi Palate, Tifanijumsku srebrnu olovku, svilene pidžame, manžetne te slavni Samsungov mobilni napravljen posebno za princa Endrua koji opisuju kao “prvi preklopni telefon na svetu”.

Njega je Kanto prodao za 650 dolara.

Tužilac je rekao je kako su ukradene stvari vredne “između 14.000 i 150.000 evra ponuđene na I-beju”, a 37 predmeta koji su našli kupca prodati su daleko ispod njihove stvarne vrednosti.

Osramoćeni radnik čiji je dosije bio besprekoran, na krađe se odlučio jer je upao u dugove.

Palata nije komentarisala slučaj.

 

Izvor: Jutarnji list/B92

Foto: You Tube (printscreen)

Komentari

comments