Olivera Marković, nekada Đorđević, jedna je od najvećih jugoslevenskih glumica. Pamtimo je po brojnim i autentičnim ulogama koje i danas imamo priliku da gledamo na malim ekranima.

Goran Marković, poklonio je Narodnom pozorištu drvenu kutiju za nakit u kojoj je slavna glumica držala svoje dragocenosti – tri na prvi pogled potpuno obične stvari.

Ali samo na prvi pogled – svaka od njih govori mnogo o liku i delu Olivere Marković…

Umrlica Žanke Stokić

Umrlicu Žanke Stokić je, kako je otkrio Marković “Olivera skinula sa jednog drveta”, neposredno posle sahrane svoje starije koleginice, 1947. godine.

Olivera je upisala Akademiju, a činjenica da je sačuvala kroz sve te decenije ovo parčence papira, jasno govori o tome koliko je cenila Žanku Stokić.

Žanka Stokić bila je prva Gospođa ministarka Narodnog pozorišta u Beogradu 1929. godine, a Olivera Marković okušala se u ulozi čuvene Nušićeve junakinje 1982. na istoj sceni.

Olivera Marković je prvo ime na listi glumica koje nikad nisu dobile nagradu Velika Žanka, mada su je itekako zaslužile.

Veštačke trepavice

Olivera Marković držala se toga da svaka glumica mora da ima par veštačkih trepavica. Njoj, uostalom, s onakvim talentom ništa drugo i nije bilo potrebno.

Mada je mlađa publika zna po ulogama svojeglavih gospođa u serijama “Bolji život”, “Srećni ljudi”, “Porodično blago” ili otkačene Angeline u “Otvorenim vratima”, Olivera je karijeru počela ulogama zavodnica, lepotica.

Vizit karta

Olivere Marković u sebi nosi raznolikost svih njenih uloga, svu profesionalnost i posvećenost, ali i skromnost i svojeglavost glumačke dive, za koju se vezuje i anegdota da je odbila Holivud.

Naime, kad je zaigrala ledi Magbet u filmu “Sibirska ledi Magbet”, video ju je jedan od velikana iz Holivuda i hteo da je vodi. Ali, nju to nije naročito zanimalo. Posle jednog gostovanja u Bugarskoj 1964. godine, s ansamblom “Frula”, “nije imala vremena” da sačeka dolazak Kirka Daglasa koji je izrazio želju da se upoznaju.

PULS

Komentari

comments