Mušmula, ili divlja kruškica je plod koji je nepravedno zapostavljen, te ga sve ređe viđamo u voćnacima. Zri u jesen, jede se blago istrulela, i korisna je za mnogobrojne stvari, koje su navedene u daljem tekstu.
S obzirom na to da uskoro stiže zima, gazeći po snegu pored stabla mušmule, možemo da nađemo i jestive plodove, koji tek tada pružaju svoje bogatstvo ukusa.

Pored slasti, mušmula ima lekovite “moći” za koje su znali još stari Druidi i stari Rimljani.

Mušmula – Biljka Druida i rimskih vojnika:
Ovaj plod potiče iz jugozapadne Azije i jugoistočne Evrope. U regiji Kaspijskog jezera, odnosno severnog Irana, uzgaja se već oko 3.000 godina.
U Grčku je došla oko 700. godine p.n.e., a u Rim oko 200. godine p.n.e. Važilo je za značajno voće tokom vremena rimske imperije i srednjeg veka. Rimljani su raširili mušmulu po Evropi, prvo po Italiji i Grčkoj, gde se jako dobro odomaćila. Otkriveno je da su rimski vojnici sadili mušmulu u svojim vojnim logorima. Takođe, za mušmulu vezujemo i jednu zanimljivost.
Naime, ako ste rođeni u periodu od 4. do 13. oktobra, po keltskoj, odnosno astrologiji Druida vi ste u znaku Mušmule. Druidi su mušmulu smatrali plemenitom biljkom čiji su plodovi imali višestruke upotrebne vrednosti. Prilikom odlaska u bitku ili prilikom započinjanja nekog neizvesnog plana, uzimali su plod mušmule i otvarali ga. Ako bi u njemu našli neparan broj košpica, smatrali su da će biti uspešni, a ako bi našli paran broj košpica, sve bi odlagali za povoljnije vreme.

Korisna je za zdravlje:
Mušmula sadrži mnogo vitamina C, šećera i pektina pa je, u nedostatku boljih sredstava, vredna pažnje u lečenju skorbuta. Zapadna narodna medicina koristi mušmulu za lečenje konstipacije, neredovne stolice i drugih tegoba sa probavom.
Nedozrela mušmula steže sluzokožu, pa se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj duplji, kao što je krvarenje desni, zuba, afti. Može da posluži i kod obilnih menstrualnih krvarenja, što je čak i drevnim Druidima bilo poznato. Pomaže i kod proliva, dizenterije i u svim slučajevima kada je potrebno stezanje tkiva, ali i protivupalno delovanje. U tim slučajevima pogodni su preparati od lista, jer u njemu je najviše tanina.

Čaj za regulisanje menstrualnog ciklusa:

Kora stabla mušmule može umesto kinina da posluži u svrhu lečenja malarije. U narodnoj medicini od semenki, koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz, pripremaju se oblozi za razne povrede kože. Semenke sadrže mali procenat cijanovodične kiseline, pa nisu preporučljive za upotrebu, ali u kontrolisanim količinama koriste se i za otapanje kamena u bubregu i bešici.

Čaj protiv proliva i krvarenja desni:

Uzeti 1 supenu kašku usitnjenih svežih zelenih plodova. Sa 2 dl vruće vode preliti plodove mušmule, poklopiti i nakon jednog sata procediti. Piti 2-3 šolje čaja protiv proliva, a za zaustavljanje krvarenja desni grgutati i ispirati usnu duplju više puta dnevno.

Rešava probleme sa želudačnom kiselinom:
Svaki dan pojesti 400 g svežih i zrelih mušmula. Tačnije, nakon doručka i večere uzeti i pojesti po 200 g mušmula. Uz to, posle svakog obroka popiti po 1 dl belog vina. Time će bolesnik da vrati apetit i smanjiće nadutost koji su prouzrokovani manjkom želudačne kiseline.
Napominjeno da ne preterujete sa konzumiranjem svežih mušmula, iako njihova kašasta slatkoća zna da zavara. One su u većoj količini teške za probavu i dovode do dijareje.
Proberite i nemojte da jedete plodove koje je zahvatila plesan. Držanjem u frižideru biće duže u jestivom stanju, ali pazite jer kod predugog stajanja mogu da uhvate plesan.

Interesantno je da je mušmula dobar znak, i da donosi sreću:
Ako vidite mušmule to znači da vam zlobnici ne mogu naneti štetu, a ako jedete mušmule imaćete dobrog bračnog partnera i dobru decu, navedeno je skoro u svakom sanovniku.

Foto i tekst: Milica Stanojević

Komentari

comments