San je prirodna potreba ljudskog organizma. Davno je potvrđeno da je san neophodan kako bismo funkcionisali normalno u svakodnevnim aktivnostima, bili odmorni i orni za rad, osećali se zdravo i vitalno.
Najnovija istraživanja pokazala su da san utiče na još neke aktivnosti našeg organizma. Naime, pokazalo se da nedostatak sna utiče i na naš apetit. Naučnici su došli do zaključka da malo sna dovodi do rasta apetita. Istraživanje sprovedeno na grupi od nekoliko ljudi pokazalo je da umor povećava stres i oslobađa hormone koji pojačavaju apetit. To uzrokuje stalnu glad, dovodeći do gojaznosti i povećanja nivoa šećera u krvi. Takođe se javlja i opasnost od dobijanja dijabetesa tipa 2. Zbog toga lekari predlažu da starije osobe spavaju 8 i po sati kako bi njihov organizam funkcionisao normalno i kako ne bi imali zdravstvenih problema.
Često se čuje tvrdnja da onaj ko se dobro naspava nema želju za hranom. Ova tvrdnja pokazala se kao istinita. Apetit se pojačava onda kada organizam nema dovoljno sna. Ako želite da sačuvate svoju vitku liniju, dajte svom organizmu dovoljno vremena da se odmori. Dovoljno sna će vam takođe pomoći da sačuvate i dobro zdravlje.

 

Izvor : Red info portal

Komentari

comments