Kada su se krajem 19. veka pojavili prvi ikada napravljeni filmski snimci, to je iz temelja promenilo ljudsko društvo i naš pogled na stvarnost.

Na prvi poljubac na filmu, na iznenađenje mnogih, nije se dugo čekalo. Prvi filmovi poput „Scene iz vrta Raundhaj“ i „Dolazak voza“ snimljeni su 1888. i 1885. godine, a film u kome je došlo do prvog kamerom zabeleženog poljupca snimljen je samo godinu dana nakon „Dolaska voza“, tj. 1886. godine.

Radi se o kratkom snimku pod nazivom „Poljubac“ („The Kiss“), koji takođe važi za jedan od najranijih filmova u istoriji kinematografije i jedan od prvih komercijalno prikazivanih filmova, što znači da se njegova projekcija naplaćivala.

Ovaj 25-sekundni kratki nemi film prikazuje muškarca i ženu koji se ljube, isprva suzdržano i, rekli bismo, sa sramom, celo vreme pričajući. Muškarac prvo ljubi ženu u desni ugao usana, dok mu ona nešto govori. Na kraju filma, muškarac skuplja hrabrost i, zagladivši svoje brkove, poljubi ženu u usta, čime se film završava.

Glumac i glumica koji se pojavljuju u ovom filmu zvali su se Džon Rajs i Mej Irvin, a za potrebe ovog filma rekonstruirali su završnu scenu pozorišnog mjuzikla po imenu „The Widow Jones“ („Udovica Džouns“). Film je režirao Viliam Hejz za Tomasa Edisona.

Kao što verovatno i pretpostavljate, javnost je bila šokirana posle prvih prikazivanja ovog kratkog filma. Oglasila se i katolička crkva koja je zatražila cenzuru filma, a građani su bili šokirani zbog prikazivanja fizičke intimnosti u javnosti, koja tada nije bila dopuštena i mogla je dovesti građane i do problema sa zakonom.

Prikazivanja „Poljupca“ bila su praćena pozivima policiji od strane uzrujanih građana koji su zahtevali da se nemoralna projekcija zabrani.

Usprkos brojnim kontraverzama koje su pratile ovaj film, ubrzo je došlo i do  nekoliko pokušaja „plagiranja“. Tako se već 1899. godine pojavio film „The Kiss in the Tunnel“ („Poljubac u tunelu“) i „The Kiss“ iz 1900. godine.

 

Izvor: Ddl.rs

Foto: You tube (printscreen)

Komentari

comments