U Beogradu je danas raznim manifestacijama obeležen rođendan velikog srpskog naučnika Nikole Tesle, koji je jedan od najpoznatijih svetskih naučnika u oblasti elektrotehnike.

Muzej “Nikole Tesle” i Muzej nauke i tehnike, povodom dana rođenja našeg velikog naučnika danas je ponudio svim zainteresovanim građanima besplatan ulaz bogat mnogobrojnim programima.

Rođendan Nikole Tesle obeležava se u okviru manifestacije “Tesla dani 2018” , koja će trajati čitavog jula i koja već peti put u čast Tesle organizuje niz programa u gradovima Srbije. Pored toga biće proslavljeno i 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića, naučnika za kojeg se kaže da je osvetlio Srbiju.

Tesla dani 2018 započeli su SEE SDEWES konferencijom u Novom Sadu, na kojoj su od 4. jula naučnici i stručnjaci iz preko 30 zemalja sveta govorili o održivom energetskom sistemu, vodenim resursima i biogorivima, obnovljivim izvorima energije i drugim izazovima 21. veka. Posebna atrakcija pratećeg programa konferencije je Tesla automobil, koji ovih dana krstari ulicama Novog Sada.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta u tri zemlje: Srbija, Slovenija i Hrvatska.

 

Ukoliko niste znali o Nikoli Tesli:

Nikola Tesla rođen je 28. juna 1856. godine po starom, odnosno 10. jula po novom kalendaru u Smiljanu u Lici, kao četvrto od petoro dece srpskog pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine.Umro je u svojoj 87 . godini u siromaštvu i totalno zaboravljen. Naučnik je sahranjen  na njujorškom groblju Fernklif 10. januara, u sanduku prekrivenom američkom i srpskom zastavom uz zvuke Šubertove “Ave Marije” i srpske tradicionalne pesme iz Prvog svjetskog rata “Tamo daleko”. Dva meseca kasnije, Tesla je po želji naslednika Save Kosanovića ekshumiram i kremiran, pepeo je čuvan u rozarijumu na njujorškom groblju sve do 1956 godine. Posle Kosančićeve smrti, njegova rođaka Milica Trbojević prenela je Tesline ostatke u Beograd i izrazila želju da se čuvaju u Muzeju, gde se nalaze i danas.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Otkrio je i jedan od načina generisanja visokofrekventne struje, dao značajan doprinos prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka. Autor je više od 700 patenata registrovanih u 25 zemalja, od čega 112 u oblasti elekrotehnike. Jedini je Srbin po kojem je  nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačine magnetnog polja – Tesla.

 

Izvor:Danas.rs

 

Foto: Youtube (printscreen)

 

 

Komentari

comments