Održan panel u susret 14. Novembru, Svetskom danu borbe protiv dijabetesa.

 

 

Broj dece u Srbiji koja boluju od dijabetesa, stalno raste, a posledica toga predstavljaju i alarmantni podaci da je svako treće dete u Srbiji gojazno.
Pravilan izbor namirnica i redovna fizička aktivnost glavni su faktori u prevenciji gojaznosti i njenih posledica kao što je dijabetes, zaključak je stručnjaka sa panela na temu borbe protiv dijabetesa, u organizaciji kompanije Delez Srbija.
U susret svetskom danu dijabetesa koji se obeležava 14. novembra učesnici panela su akcenat stavili na decu i na važnost pravovremenih reakcija još od detinjstva.
Dijabetes se danas ubraja među najčešća oboljenja u svetu, a to se objašnjava modernim stilom života i povećanjem spoljašnjih uzročnih faktora među kojima najznačajnije mesto imaju gojaznost i odsustvo fizičke aktivnosti. Povećanje koncentracije šećera u krvi je posledica nedovoljne količine insulina u krvi. Kod dece je to uglavnom propadanje beta ćelija pankreasa koje ga proizvode.


Prof dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog iz Kliničkog centra Srbije, naglasak stavlja na stomačnu gojaznost, koja je glavna karkteristika premetaboličkog i metaboličnog sindroma koji povećava rizik za nastanak dijabetesa, ali i drugih bolesti. Istraživanja koje je radila potvrdila su prisustvo metaboličkog sindroma kod 37 odsto gojazne dece i omladine, dok je preostalih 63 odsto imalo premetabolički sindrom, odnosno samo povećan obim struka, i još jedan faktor rizika, najčešće nizak HDL holesterol.
-Blagovremena reakcija i preventiva izuzetno su cvažni, zdrava mediteranska ishrana i fizička aktivnost koja podrazumeva barem sat vremena brzog hoda. Kad smršamo, smanjujemo stomačnu gojaznost, a imamo povoljne efekte i na regulaciju masnoća, krvoh pristika, i nivoa šećera, i na taj način sorečavamo, ili korigujemo već postojeći premetabolički ili metabolički sindrom. Stoga je doktorka pre vipše od deset godina osmislila jelovnike koji su namenjeni zdravoj porodici u cilju prevencije gojaznosti, šećerne bolesti, povišenih masnoća, krvnog pritiska, i vaskularnih komplikacija, savetuje doktorka.
Činjenica da se deca u 21. veku manje kreću u odnosu na period od pre nekoliko decenija, prema rečima prof dr. Vladimira Koprivice, mora da podstakne sve činioce u društvu da se pokrenu i naprave važne korake kako bi se fizička aktivnost od ranog detinjstva povećala.
Kretanje je čoveku od prirde zadatko ui ima veliki značaj u svimn životnim dobima. Izuzetnu važnost ima za decu, njihov biološki i unutar njega motorički razvoj, ali i za psihološki i socijalni, istakao je profesor.
Bojana Marković iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa Plavi krug, istakla je da je podrška porodice jako važna, jer se uz nju lakše prihvataju i savladavaju svakodnevne obaveze koje ova bolest sa sobom nosi. Ona je pozvala na sedmo izdanje trke podrške osobama sa dijabetesom Plavi krug oko Ade, koji će se održati u nedelju 11. novembra.
Inače, kompanija Delez se kontinuirano bavi edukacijom, pogotovo po pitanju zdravijih izbora, i to kroz različite događaje, prevencijom pre svega zaposlenih, a onda i ostalih građana.
S obzirom na to da smo svesni važnosti preventive, smatramo da deca od malih nogu trebaju da shvate koliko je zdrava ishrana bitna, rekla je Milica Popović, menadžerka korporativnih komunikacije kompanije Delez Srbija.
-Naš projekat Maksi školski karavan, trenutno obilazi 100 škola u srbiji , te je stoga prošlo 15 000 đaka prvaka kroz igru u kojoj je lepo objašnjena važnost povrća, rekla je Popovićeva.

Foto: M. S ; evrsac.rs

Milica Stanojević

Komentari

comments