Ambiciozni studenti su sigurno čuli za Nemanju Cvetkovića, koji je isključivo svojim trudom i radom osnovao udruženje mladih “Balkanac”, čija je poenta da se mladi probude, aktiviraju i krenu u “borbu” za bolje sutra. Ukoliko niste upoznati sa tim šta predstavlja Udruženje “Balkanac”, možete pročitati u daljem tekstu.
Udruženje “Balkanac” je regionalna mreža tri nevladina i neprofitna udruženja koja okupljaju mlade ljude u cilju povezivanja i promocije pozitivnih primera tolerancije i mira, neformalne edukacije, kulture, ekologije, okupljanja organizacije, političkih subjekata, privrednih društava, snimanja dokumentarnog sadržaja. Mreža se sastoji od tri samostalna udruženja – u Srbiji (sedište u Beogradu), Bosni i Hercegovini (sedište u Sarajevu) i Hrvatskoj (sedište u Zagrebu).

Inicijator je kao što smo pomenuli, mladi Nemanja Cvetković koji je želeo da snimi dokumentarni film o odnosu mladih na prostorima Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Iz rada na ovom projektu rodila se i ideja o pravljenju Regionalne mreže mladih, pa stoga danas udruženje mladih “Balkanac” okuplja stotinak mladih u sve tri države.
-Ciljevi Regionalne mreže jesu pre svega povezivanje sa mladima, kako iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tako i iz Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Grčke. Pored navedenih zemalja, želimo da sarađujemo i sa mladima iz dijaspore – jednom prilikom istakao je Cvetković, koji je objasnio za šta se zalaže Udrućenje.
“Balkanac” teži da radeći sa omladinom iz ovih država zajednički rešava društvene i ekonomske probleme, da jača aktivno učestvovanje mladih u društvenom i političkom životu zemalja zalagajući se za međunarodnu saradnju iz oblasti kulture, neformalnog obrazovanja, zaštite životne sredine, humanitarnog rada i turizma. Svojim delovanjem se najviše usredsređuje na mlađu populaciju u ovom delu Evrope.


-Mi hoćemo da animiramo mlade, da radimo drugačije, da budemo u službi jednog društva. Postoji razvojni put u tom aktivizmu mladih koji svako, po meni, treba da prođe. Da pomognemo komšiji, da učinimo čistijim kraj u kome živimo i da sarađujemo sa mladim ljudima širom Balkana i Evrope. Treba da pokažemo da ovo nije „crna rupa“ već da ovde postoje mladi i vredni ljudi. Bez zajedničkih akcija nema uspeha – zaključak je Cvetkovića.

 

Tekst pripremila: Milica Stanojević

Foto:Instagram (Printscreen)

Komentari

comments