Od kako je zimski raspust podeljen na dva dela, iz Turističke organizacije Srbije kažu da su se domaći gosti 14 odsto više u odnosu na prethodne godine, odlučili na zimovanje u našoj zemlji. Istraživali smo kakvi su statistički podaci i koliko su popunjeni kapaciteti u zimskim turističkim centrima.

“Vreme je za promenu školskog kalendara, u korist zdravlja đaka i turizma” – uz ove reči bivši ministar prosvete Srđan Verbić odlučio je u septembru 2015.godine da zimski raspust podeli na dva dela. Dve zime i četiri raspusta od tada, a mi nismo mogli a da se ne zapitamo da li su zaista turistički centri procvetali nakon ove odluke. Iz Turističke organizacije Srbije kažu da ”definitivno jesu”.

“Najviše njih se odlučivalo da ode na neku od planinskih destinacija, govorim i o Kopaoniku, i o Zlatiboru, i o Staroj planini, o Tari i Divčibarima, ali su jako lepi podaci, evo recimo iz prva dva meseca 2016. u odnosu na isti period 2015.godine recimo na Zlatiboru je bilo 22% više domaćih gostiju, na Tari čak 53%, a za Divčibare se čak 67% gostiju domaćih odlučilo više nego u godini ranije”, kaže Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije.

Pored Kopaonika i Zlatibora, ova zima dovodi posetioce i u ostale planinske krajeve širom Srbije.

“Počinje školski raspust, očekujemo veliki broj gostiju i posetilaca planine Zlatar i nadamo se da će u tom periodu, bar po podacima koje dobijamo iz ostalih objekata, svi smeštajni kapaciteti biti popunjeni”, kaže Rosa Jakovljević, direktorka turističko-sportskog centra Zlatar.

“Kad krene raspust dosta njih dolazi iz cele Srbije, zato što se cene vrlo popularne, ski pas za ovu dugu stazu je 1000 dinara, dnevni ski pas, a za ovu kraću stazu Zlatar 2 je ski pas 700 dinara, a 500 dinara za decu. Znači ovde ko je preko tri dana, dobije ski pas besplatno i kačamak besplatno”, kaže Salih Turkmanović, upravnik skijališta Zlatar.

I dok se mnogi odlučuju za zimovanje u našoj zemlji, Nišlije radije biraju Bugarsku.

“Ove godine je povećano interesovanje što se tiče prodaje zimskih aranžmana. I sami znate da su nam promenili ove godine raspuste, tako da je više bilo porodica koje su se interesovale za ovaj prvi februar, odnosno za termine od 1.do 15.februara”, Zorica Đorđević, iz turističke agencije ”guliver” Niš.

Ukoliko se jedna četvoročlana porodica odluči za zimovanje, to će ih koštati najmanje 1.000 evra, odnosno dve i po prosečne plate, i to samo za prevoz, smeštaj i ski-pas, bez dodatnih troškova.

Izvor: B92
Foto: Thinkstock

Komentari

comments