Američki doktor Brajan Safoleto uradio je jedan eksperiment. Proučavao je 22 odrasle osobe stare između 21 i 43 godine, dajući im dovoljno pića da imaju u dahu koncentraciju alkohola od 0.2 odsto.

Dah dobrovoljaca je proveravan na svakih sat vremena, a dodatno su morali i da hodaju deset koraka napred-nazad bez teturanja.

Ispitanici su tom prilikom nosili telefone prikačene za donji deo leđa, a Safoleto je beležio podatke o brzini kretanja i o njihovim pokretima. Otprilike u 90% slučajeva, promene u kretanju kod ljudi pod uticajem alkohola su uspešno zabeležene.

Ovo otkriće bi značilo da bi telefoni sa prigodnom aplikacijom mogli da otkriju da li je neka sooba popila više alkohola nego što je neophodno, i da je upozori da ne seda za volan u tom slučaju, piše CNN.

Sam Brajan Safoleto je izgubio prijatelja u saobraćajnoj nesreći, pa u poslednjih deset godina intenzivno proučava kako bi digitalne tehnologije mogle da spreče vožnju u pijanom stanju.

Rezultati njegovog istraživanja objavljeni su u “Journal of Studies on Alcohol and Drugs”. Tek su na nivou zamisli, ali predstavljaju sjajan temelj za buduća istraživanja.

 

Izvor: b92, CNN

Foto: Pixabay

Komentari

comments