Ona je poznato TV lice, gledamo je kao prezenterku u informativnom programu nacionalnog javnog servisa. Učila je od najboljih i spremna je da to znanje prenese mlađima. Vesna Radosavljević priča za ovaj broj “Citylights magazina”

– Studirali ste Pravni fakultet u Beogradu. Kako Vas je onda put naneo u sasvim drugu, novinarsku i voditeljsku profesiju?
U to vreme (osamdesetih), kad nisi znao gde i šta,upisao bi prava ili ekonomiju. To je bila želja mog oca, a pošto sam htela da studiram glumu, nekako je moja današnja profesija – kompromis. Dugo sam se bavila glumom, na i zvestan način i danas.
– Kakvi su bili Vaši počeci, ko vam je pružao podršku i ko Vas je učio ovom poslu?
Ono što je važno napomenuti je da sam uživala u svakom delu tog procesa. Učila sam od najboljih i ponosna sam zbog toga. Bora Kojičić, Radmila Vidak, Draga Jonaš, iako već u penziji, pružili su mi neizmernu pomoć i podršku. Moje starije kolege su mi bile uzor, a i danas su – Dušanka Kalanj, Vesna Nestorovic, Ljiljana Marković, Staka, Danka, kao i Žarko Obračević, Mića Orlović. To su velika imena naše profesije.
– Da li je tada bilo lakše zaposliti se na televiziji nego danas?
Ne, nikada nije bilo lako ući u nacionalnu TV kuću. Veliki konkurs, nekoliko eliminacionih krugova, sedam godina honorarnog rada i tek onda zaposlenje. Valjalo se dokazati kroz rad.
– Gde je danas prezenterska profesija? Da li ima krize u kvalitetu?
Kao i u drugim profesijama i tu je primetna kriza. Sve je više televizijskih kuća i radio stanica i kriterijumi su sve niži. Naglašavam da RTS još uvek vodi računa o svojim kadrovima. Itekako su na proveri opšta, jezička i govorna kultura. I ova profesija je doživela promene kroz vreme, ali to su kvaliteti koji se uvek traže.
– Osim posla, šta još volite da radite?
Volim knjige i putovanja. Volim sport i druženje. Obične stvari koje raduju svakoga.
– Volite putovanja. Koju ste destinaciju nedavno posetili i šta vam je u planu za neki naredni period?
Volim Dalmaciju i nedavno sam se vratila sa festivala u Vodicama, kraj Šibenika. Bilo je to nezaboravno druženje sa dragim ljudima.Planova je mnogo, videćemo. Nekad je zanimljivo dozvoliti da se dogodi i nešto neplanirano
– Živimo u jako stresnim vremenima. Šta je Vaš antistres?
Imam baštu u kojoj gajim cveće, voće i povrće. Volim rad sa zemljom. Vozim bicikl, plivam, čitam. Gledam da svakog dana naučim nešto novo.
– Pored poslovnih obaveza, koliko ste posvećeni porodici?
Uvek mislim da smo nedovoljno skupa, ali realno, većinu vremena provodimo zajedno. To su moje dragocenosti koje se ne mogu porediti ni sa čim na svetu.
– Da li ste zadovoljni svojim životom i ako bi mogli da vratite vreme, šta bi to promenili?
Niti bih nešto menjala, niti bih vraćala vreme. Ovo je moja velika premijera i ekskluziva.
– Koja bi bila Vaša poruka čitaocima našeg portala?
Uvek radite ono što volite i što vam prija.
Veliki pozdrav tebi Peđa i svim čitaocima portala “Svetski radio”.
Predrag Ivković
photo: privatna arhiva

Komentari

comments