Ekipe “Vodovoda i kanalizacije” iz Vrbasa od danas su počele da potrošnju vode očitavaju novom metodom – fotografisanjem vodomera mobilnim telefonom.

U JKP Komunalcu iz Vrbasa kažu da se fotografija vodomera, koju uslikaju čitači na terenu, putem posebne aplikacije automatski prosleđuje na obradu. To znači da se stanje sa podaci sa vodomera više neće zapisivati na licu mesta, a potom prepisivati i obračunavati u preduzeću.

Merenje potrošnje vode putem mobilnih telefona predstavlja završni korak zacrtan u trogodišnjoj Strategiji plana energetske efikasnosti.

“Još jedna nova tehnologija čije uvođenje se razmatra je pri – pejd korišćenje vode, što znači da bi se voda avansno uplaćivala, onoliko koliko potrošač želi. To bi donelo posebnu pogodnost za one koji ne borave stalno u svojim objektima”, rekao je direktor JKP-a Radomir Čurović.

Da bi smanjili potrošnju električne energije, “Komunalac” je obezbedio nove, energetski veoma efikasne pumpe, dok je lokalna samouprava finansirala izgradnju novog bunara.

Izvor: N1 SRB, RADIO 021
Foto: ILUSTRACIJA

Komentari

comments