Ukoliko razmišljate o zdravijem načinu života, a naročito o tome da izbacite sokove, ili prečesto konzumiranje kafe, onda je zeleni čaj zdrava zamena za ove napitke.
Zeleni čaj ima mnoga pozitivna svojstva na zdravstveno stanje našeg organizma. S obzirom na visok stepen antioksidanasa koje sadrži, on utiče na pročišćavanje našeg organizma, ubrzava metabolizam i veoma pozitivno utiče na naše raspoloženje. Šolja zelenog čaja dnevno doprineće mnogo vašem zdravlju, ojačaće vaš imuni sistem, opustiće vas i zagrejati tokom ovih prohladnih, jesenjih dana. Stoga, ako već nije, potrudite se da zeleni čaj postane sastavni deo vaše rutine.
Iako je u azijskoj kulturi poznat kao drevni napitak, tek od skora zeleni čaj je postao i svetski fenomen. Postoji mnogo načina pripreme ovog napitka, širom sveta, ali najbolji učinak na naše zdravlje ima u kombinaciji sa malo limunovog soka i kašičicom meda.


On sadrži kofein, ali u znatno manjoj meri od jedne šoljice kafe, pa će ispijanje ovog napitka uticati na povećanje vaše energije, ali neće izazvati povećanu napetost, što može biti slučaj sa prečestom konzumacijom kafe. Zeleni čaj zapravo ima umirujuće dajstvo na naš nervni sistem.
Svoju primenu, ovaj čudesan napitak našao je i u beauty svetu, u proizvodnji krema za lice, a posebno specifikovanih krema za područje oko očiju. Zeleni čaj umiruje našu kožu, ublažava crvenilo i smanjuje podočnjake.

Jedna kutija zelenog čaja može imati raznovrsnte primene i blagotvorno uticati na vaše mentalno i fizičko zdravlje, ali i na lepotu! Zeleni čaj blagotvorno utiče na:

-Imuni sistem:Visok nivo antioksidanata koje sadrži zeleni čaj pomaže u borbi protiv virusa i znatno ojačava vaš imuni sistem. Najbolje je preventivno ispijati šolju zelenog čaja svaki dan, jer on umanjuje rizik od prehlade i pozitivno utiče na srce i krvne sudove.

-Negu kože:Kao što smo već spomenuli, zeleni čaj pronašao je primenu u kozmetičkoj industriji, pa su mnoge maske za lice i kreme napravljene na bazi zelenog čaja. Efikasan je u borbi protiv bora, akni i upalnih procesa na koži.

-Gubitak telesne težine:Redovno ispijanje zelenog čaja dovodi do ubrzanja metabolizma i podstiče sagorevanje masti. Ukoliko zamenite sokove zelenim čajem, znatno ćete smanjiti unos šećera u vaš organizam i zasigrno ćete smršati nekoliko kilograma.

-Mentalno zdravlje i moždane funkcije:Zeleni čaj pozitivno utiče na vaše raspoloženje, ali i na vaše pamćenje. Sadrži supstance koje suzbijaju anksioznost i podstiču opuštanje. Visok nivo katehida u zelenom čaju sprečava propadanje moždanih ćelija i ublažava demenciju.

-Zdravlje vaših zuba:Visok stepen antioksidanata sprečava bolest desni i efikasno smanjuje neprijatan zadah. Ispijanje zelenog čaja ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje naših usta i zuba, što utiče na prelep osmeh.

 

Tekst pripremila: Milica Stanojević

Foto:Instagram (Printscreen)

 

Komentari

comments