Neki od najvećih svetskih trgovaca kafom pripremaju se za probleme u lancu distribucije, piše Blumberg. Do ovoga može doći jer pandemija koronavirusa stvara rizik od zatvaranja luka i ostalih transportnih operacija.

Iz Volkafea su, na primer, svojim klijentima već poručili kako se očekuju logistički zastoji koji će biti sve rašireniji u zemljama koje su najveći proizvođači kafe.

Švajcarska Sukafina je, pak, zatražila od kupaca da naruče svoje zalihe što je pre moguće, kako bi im porudžbine na vreme stigle, prenosi hrvatski portal Novac.

Širenje virusa remeti lance snabdevanja za sve – od nafte do bakra i namirnica, a mnoge zemlje su prijavile i nestašicu rezervoara za namirnice.

Sama pandemija došla je u vreme kada su zalihe kafe ionako male, a problem stvara i mogućnost štrajka lučkih radnika u Brazilu, koji je jedan od najvećih proizvođača kafe na svetu.

Cene kafe su već skočile 11 odsto u Njujorku, nakon najavljivanja mogućeg štrajka u Brazilu. Kasnije su opale jer je štrajk za sada otkazan, ali su i dalje više 5,6 odsto.

“Određene mere sigurnosti već su uvedene u mnogim zemljama i postoje određeni zastoji u nekim područjima, a očekujemo da će se to proširiti i na države iz kojih dobijamo najviše kafe”, kažu u Volkafeu.

“Veoma smo zabrinuti da će vladine mere i nedostatak radnika koji nam pružaju osnovnu logistiku stvoriti smetnje kojima će biti teško upravljati”, poručili su proizvođači kafe za Blumberg.

 

IZVOR: B92, NOVAC.HR

Foto: Pixabay.com

Komentari

comments