Papua Nova Gvineja najopasnija je država na svetu za žene jer 70 posto njih tokom svog života biće barem jednom silovano. Takođe, najgora stvar u svemu tome jest da muškarci iz ove zemlje smatraju da je to sasvim normalna stvar i u tome ne vide ništa sporno.

Tek pre pet godina donet je zakon koji kažnjava ovakve slučajeve i silovanje se tek tada počelo smatrati krivičnim delom. I tek tada su žene počele da se bore za sebe i otvoreni su prihvatni centri koji ih primaju i pomažu im u ovakvim stravičnim slučajevima.

Samo ove godine od januara do maja bilo je 6.000 slučajeva silovanja, s time da policija smatra da je broj mnogo veći jer i dalje veliki broj žena ne prijavljuje napade zbog straha.

„Svaki muškarac koji ovde živi smatra da je to normalno“, rekao je načelnik policije.

Priče tih žene koje danas žive u prihvatilištu su stravične. Jednu je suprug četiri godine tukao svaki dan, pobegla je iz kuće, ali nije uspela da spasi svoje dete. Nakon što je policija  privela njenog muža, sud je ustvrdio da nema osnova za slučaj i pustio ga je.

Drugu ženu suprug je skoro svakodnevno silovao 18 godina, lomio joj je kosti i tukao ju je. Pobegla je doslovno skačući kroz prozor.

Bande takođe koriste silovanje kao čin inicijacije novih članova.

„Deo naše tradicije je tuča žena kako bi pratile način života koji mi određujemo. Tučemo ih šakama ili predmetima, a koristimo i noževe kojima ih režemo ili bodemo ako ne slušaju. Nekada na njihova tela prislonimo i pištolje, ali ne pucamo. Volimo svoje žene, ali želimo da rade ono što kažemo“, ispričao je jedan od članova bande.

 

Izvor: Krstarica.com

Foto: Pixabay.com

Komentari

comments