Autor momcima željnim braka ukazuje na osobine devojaka koje nisu prikladne za udaju. Ovaj priručnik za ženidbu iz 1923. godine je više nego bizaran.

Na Fejsbuk stranici Retroteka osvanulo je nekoliko fotografija knjige iz 1923. godine koje su privukle mnogo pažnju, piše Avaz.

Naime, radi se o knjizi naziva “Devojke koje ne treba ženiti: Opomene i saveti” u kojoj autor momcima željnim braka ukazuje na osobine devojaka koje nisu prikladne za udaju.

– Ova knjiga u prvom redu sadrži: opomene i savete za prvu ljubav, iznosi mane i vrline i sposobnosti mladih za ulazak u bračni život – navodi se na samom početku, a tu stoji i napomena da je knjiga prevedena na nekoliko jezika i da je prodata u 200.000 primeraka.

Knjiga nudi u današnje vreme pomalo bizarne savete oko toga kako izabrati devojku za brak i na šta posebno treba obratiti pažnju.

Za čoveka je zakon da se ne ženi devojkom iz familija:

1. gde nema muških naslednika,

2. kojima je gusta dlaka na telu

3. koje naginju hemoroidima, lošem varenju, otečenih nogu. Ali čovek može da se oženi i devojkom koja ima par sestara. Ali ako je jedina, tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija – navodi se na jednom mestu.

Autor upozorava i na žene čija je inteligencija ravna nuli”. Ilustracija nosi naslov: “Šest profila glupih devojaka”.

Pratioci Retroteke pokazali su veliki interes za ovu knjigu, a neko je u komentarima ostavio i fotografiju muške verzije, objavljene iste godine od istog autora, piše Avaz.

 

Izvor: Blic.rs

Foto: Pixabay.com

Komentari

comments