Na 8.000 strana, navodno hakerskih, podataka CIA-e koje je objavio WikiLeaks, između ostalog se nalaze i ocene nekih od najpopularnijih anti-virus programa.

Hakeri američke obaveštajne agencije su navodno pokušavali da probiju odbrane različitih anti-virusa i na osnovu toga izveli zaključke. Ipak, podaci koje je obajvio WikiLeaks nisu dovoljno sistematski uređeni kako bi na osnovu njih mogli da se izvedu zaključci, već su više ilustrativne prirode.

Tako na primer za popularni program Avira, CIA haker kaže da je “lak za izbegavanje”. Nemačka kompanija je u saopštenju rekla da je popravila “mali propust” samo nekoliko sati nakon što je WikiLeaks objavio dokumenta.

Kada je u pitanju anti-virus Comodo, CIA ima oprečne komentare. Jedan haker kaže da je Comodo “bol u du*etu. Hvata sve, dok ga ne nateraš da se zaustavi”. Ipak, on tvrdi da verzija šest nije toliko efikasna. Predstavnici Comoda su izjavili da je trenutno aktuelna verzija 10, u kojoj su popravljeni svi propusti.

Kaspersky Lab je jedan od vodećih proizvoda kada je u pitanju zaštita vašeg kompijutera, ali on vas možda neće zaštiti od CIA-e. “Greška u kodu nam omogućava da prevaziđemo zaštitu Kasperskog”, pisao je haker. Osnivač Judžin Kasperski je odbacio taj komentar, i izjavio da je greška koju je pronašla CIA popravljena pre nekoliko godina.

CIA je izgleda imala “sladak” trik kojim je porazila i AVG, a holandska kompanija Avast, vlasnik AVG-a, još priprema saopštenje. Možda najlošije komentare dobio je finski F-Secure, koji je haker opisao kao “proizvod nižeg ranga koji nam pričinjava minimalne probleme”.

Iz F-Secure su u saopštenju istakli da je njihov softver drugde opisivan kao ozbiljna prepreka napadima i postavili pitanje zašto CIA nije upozorila softverske kompanije na greške u njihovim anti-virus programima.

Najviše problema hakerima CIA-e pričinio je rumunski Bitdefender. “Jao, probali smo i ovo. Bitdefender je još ljut”, pisali su hakeri. Jedini komentar Mariusa Butekija iz Bitdefendera bio je “mi detektujemo CIA-ine alate”.

Izvor: BETA

Komentari

comments