Facebook je, tokom svoje godišnje konferencije za razvojne programere – F8, predstavio servis koji se smatra prelaznim rešenjem koje će vremenom omogućiti potpuno uklanjanje lozinki.

Servis Delegated Account Recovery, trenutno u zatvorenoj beta fazi razvoja, osmišljen je da bi omogućio zamenu lozinke za pristup raznim servisima onlajn korisničkim imenom i lozinkom koje koristite za pristup Facebooku. Tačnije, Facebook bi trebalo da zameni imejl i telefonski broj prilikom potvrđivanja identiteta dvostepenom proverom.

U Facebooku su uvereni da je takav pristup sigurniji od resetovanja lozinke imejlom i stabilniji od korišćenja telefonskog broja, kao i da je pogodan za ljude koji tek počinju da koriste internet i imaju korisnički nalog na Facebooku, ali ne i imejl adresu ili broj telefona.

Kako neko može da se registruje na Facebook-u bez imejla ili broja telefona, nisu otkrili.

Delegated Account Recovery bi tako mogao da zna kad ga koristite za pristup e-bankarstvu, ali ne bi preuzimao podatke vezane uz vaš bankovni račun.

Da bi se smanjila mogućnost zloupotrebe, biće postavljene mere zaštite poput ograničenja broja servisa kojima možete da obnovite pristup odjednom, kao i alarmi u slučaju sumnjivih aktivnosti.

Razvojni programeri trenutno se moraju da se prijave kako bi mogli da koriste novi alat, ali u Facebook-u planiraju da to bude softver otvorenog koda. Facebookovo rešenje je tek jedno u nizu nastojanja za uklanjanjanjem lozinki u radu sa kompjuterima i pametnim telefonima, kojima trenutno dominiraju biometrijska rešenja poput otiska prsta, skeniranja rožnjače i prepoznavanja lica.

 

Izvor: Tportal.rs

Komentari

comments