S obzirom na to da je stigla jesen, a sezona opadanja lišća sa sobom donosi plod koji je veoma zdrav i vredan – kesten, lakše ćemo prebroditi niske temperature, i ojačati imunitet.
Većina i ne zna da postoje dve vrste kestena, divlji i pitomi, koji se po mnogo čemu razlikuju. Može se jesti kuvan i pečen, a kod nas je najčešće konzumiran u obliku kesten pirea, te je iz tog razloga on omiljena zimska poslastica velikom broju mališana.
Kesten je jedino orašasto voće koje ima vitamin C. Osim toga, kesten je bogat mineralima kalijuma i fosfora, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar kao i mangan. On nam donosi mnogo pozitivnih stvari, i samim tim čini naš život vedrijim.
Plod kestena bogat je folatima, što je inače karakteristika zelenog lisnatog povrća. U njemu ćete osim vitamina C pronaći i vitamine B1, B2 i B6 i folnu kiselinu. Ona je zaslužna za formiranje crvenih krvnih zrnaca i za sintezu DNK. Ovo je hrana dobra za trudnice, jer sprječava pojavu anomalija kod fetusa.
Ovaj plod možete da jedete skuvan, pečen, kao pire ili pripremljen u čaju. U bilo kojem obliku, osetićete njegov specifičan ukus i dobiti sve nutritivne vrednosti.
Kesten je dobar za vene, ali i čuva srce, jer se u njemu nalazi visok nivo mono-nezasićenih masti, kao što su oleinska i palmitinska.
Ima svojstvo da izbacuje vodu iz organizma, pa time pomaže kod bubrežnih i želudačnih tegoba. Pomoći će pri cirkulaciji i protoku hrane kroz creva, kao i vode.
Zbog svojih protivupalnih svojstava, kesten je idealna namirnica za ljude koji pate od artritisa i reume.
Zdrava količina kestena na dan, kako biste mogli da dobijete sva njegova pozitivna svojstva, jeste 85 grama.

Već smo zakoračili u oktobar tako da u narednim danima sa nestrpljenjem očekujemo da glavnim ulicama Belog grada zamiriše pečeni kesten, a vi?!

 

Foto:Yumama

Komentari

comments