Otprilike 4.500 majmuna vlada ulicama tajlandskog grada Lopburi i njihov broj godinama se ne smanjuje. Atrakcija za turiste, ali glavobolja za domaće stanovništvo.

Neki građani žive u žičanim kavezima, ogradama koje su morali da postave oko kuća kako im majmuni ne bi krali hranu, uzimali stvari i maltretirali ih.

Ulični prodavci svakako moraju biti na oprezu da im nestašni kradljivci ne odnesu robu ispred nosa. Kako bi ih oterali, služe se praćkama, koje uvek imaju pri ruci, navodi Pun kufer.

Osim voća i povrća, majmuni znaju kako da “pozajme” sunčane naočare s glava prolaznika, a čak i skaču na automobile u potrazi za plenom.

Građani koji saosećaju s majmunima priznaju kako nije lako biti u Lopburiju, jer živahne životinje nemaju pitke izvore vode, niti dovoljno drveća na koje se mogu penjati.

Zbog toga im pomažu koliko mogu. Tokom pandemije situacija s majmunima se pogoršala, pa su gradske vlasti inicirale pojačanu sterilizaciju majmuna.

“Mi smo im tim majmunima uzeli stanište, pa ne čudi što sada imamo problema”, ispričao je stanovnik Lopburija za Si-En-En.

 

 

Izvor: B92.net

Foto: Pixabay.com

Komentari

comments