Norveška je danas počela proces gašenja analognih radio stanica i time postala prva država na svetu koja će postepeno ukinuti tehnologiju modulacije radio frekvencije (FM UKT) za nacionalne i neke regionalne radio-emitere.

FM signal je ugašen u regionu Artik-Nordland, a nastaviće se postepeno prebacivanje signala radija na standard digitalnog audio emitovanja, DAB.

U javnoj biblioteci u Bodu, na severu Norveške, uz zvuke doboša i odbrojavanje publike, prebacivanje sa FM na DAB izvela je povlačenjem poluge slušateljka Berit Polina Olderskog (Bertih Pauline Olderskog), koja bila verna FM-u više od 70 godina.

Prisutni norveški i evropski zvaničnici ocenili su da je taj dogadjaj, prenošen na internetu, “istorijski trenutak” koji pokazuje da se mediji “mogu obnoviti za moderan svet”.

Odluku o procesu gašenja koje bi trebalo da se završi do 13. decembra, Parlament je doneo još u maju 2011.godine.

Ono će biti primenjeno samo na nacionalne i pojedine regionalne radio-stanice, dok će većina lokalnih radio-stanica nastaviti da emituje FM program.

Vlada je ocenila da je FM radio-mreža veoma skupa za održavanje zbog topografije Norveške dubokih fjordova, visokih planina i rasutih naselja.

Po zvaničnim podacima, ušteda će iznositi 200 miliona kruna (22,2 miliona evra).

Izvor: BETA
Foto: ILUSTRACIJA

Komentari

comments