Beč nije samo najbolji grad na svetu po kvalitetu života, već i najugledniji u Evropi. Anketa koja je nedavno sprovedena na Institutu “Repjutejšen” u Bostonu je pokazala da je Beč među 55 svetskih metropola, kada je u pitanju internacionalni ugled, veoma visoko rangiran.

Ovaj institut osnovan je 1997. godine i vodeća je istraživačka i savetodavna firma za reputacija u svetu. Za svoju studiju su ispitali oko 22.000 ljudi iz industrijski najrazvijenijih i gospodarski najmoćnijih zemalja sveta: SAD, Velike Britanije, Kanade, Japana, Francuske, Nemačke, Italije i Rusije.

Reputacija metropola je ocenjivana na osnovu različitih faktora kao što su ekonomija, uprava i gradske strukture, ali i karakteristike poput lepote, sigurnosti i kvaliteta života.

Na prvom mestu je Sidnej koji je zbog položaja, svojih plaža i klime takođe mnogo puta biran kao najbolje odredište za život i odmor. Na drugom mestu ove lestvice je Beč. Grad Beč je zbog umerenih cena stanovanja, uređenog gradskog prevoza i jake kulturne scene po mnogim studijama godinama najbolji grad za život, a sada potvrđeno i najugledniji u Evropi. Na trećem mestu je Cirih, a slede ga Toronto i Stokholm, saopšteno je iz Evrokom-a.

10 gradova sa najboljim ugledom:
1. Sidnej
2. Beč
3. Cirih
4. Toronto
5. Stokholm
6. Edinburg
7. Montreal
8. Rim
9. Vankuver
10. Kopenhagen

Izvor: KLIX.BA
Foto: Thinkstock

Komentari

comments