“Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda” je delo koje sadrži nesvakidašnju istoriju Beograda sagledanu kroz ključaonice slavnih ljubavi.

Glavni junak ovog romana je Beograd. Kao takav on je tumbav grad koji je u ovoj knjizi opisan kao neko ko ima sve karakteristike ličnosti. Kroz istoriju grad se uništavao, dograđivao, još uvek su ostale ruševine od bombardovanja. Dakle, opisane su karakterne crte gde doživljavamo glavni grad Srbije kao biće.  Emocija i duša je ono što će uvek ostati duh grada bez obzira na to koliko se on menjao i modernizovao.  Paradoksalno istorija Beograda nije završena. Iako on nije završen kao mnogi evropski gradovi,koji su strukturirarni još od početka 19 veka  u centru mnogobrojnih takvih gradova nema mnogo prostora za neke nove zgrade u tim urbanim jezgrima, dok se u Beogradu uvek nešto radi. Naš grad je dinamičan i uzbudljiv, što dokazuju stranice ove knjige. Čitajući  je postajemo deo avanture u kojoj pratimo kako grad raste sa svojim zdanjima i ljubavnim uzbudljivim i jedinstvenim pričama.

Starosno doba nije bitno za čitanje ovog dela, kao ni to kakvu literaturu inače volite i koja su mu vam interesovanja. Radi se o zbici raznolikih ljubavnih priča čuvenih stanovnika Beograda, ali po principu: jedna kuća – jedna ljubavna priča. Vodeći se time Stefanović je ispričao četrdesetak priča o slavnim beogradskim ljubavima i njihovim adresama. Sama činjenica da sve te kuće znate, prolazite pored njih svakodnevno; i da svaki akter ove knjige ima svoje mesto u istoriji Srbije. Međutim, većinu tih priča o ljubavi, strasti, prevari, incestu, tragediji nećete naći u istorijskim udžbenicima, jer su te tajne bile duboko sakrivrene, pa sve do sada.

Intrigantno je da sve adrese opisanih kuća i danas postoje, tako da je čitanje ove knjige istovremeno i poziv u šetnju kroz dva poslednja veka naše novije istorije, od kneza Miloša do današnjih dana, od Ite Rine do Jelene Dimitrijević, Branka Ćopića, Riste i Bete Vukanović, Vaska Pope… Ovo su samo neke od zanimljivosti iz knjige:

Miloš Obrenović  je konak kneginji Ljubici podigao iz straha od svoje supruge, a ne iz ljubavi, – jer je kneginja Ljubica ubila jednu njegovu ljubavnicu i pokušala da ubije drugu.

U nekadašnjoj Ulici maršala Tita, sada Kralja Milana 23, u istoj zgradi živeli su savremenici Branko Ćopić i Desanka Maksimović. Branko je bio na četvrtom, a Desanka odmah iznad njega, na petom spratu.

Priča iz današnje Skupštine grada nosi naslov “Strast nečiste krvi” i govori o vezi kralja Milana i kraljice Natalije.

Đura Jakšić je poslednje godine života proveo u kući u Skadarskoj 34. Ova kuća je 1967. godine proglašena za spomenik kulture.

 

Foto: Instagram ( Printscreen)

 

M. S.

Komentari

comments