U zlatiborskom selu Mačkat otvoren 17. po redu Sajam suvomesnatih proizvoda – Pršutijada, na kome učestvuje oko 20 proizvođača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Otvarajući manifestaciju predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je cilj te lokalne samouprave da podstakne razvoj porodične proizvodnje suvomesnatih proizvoda.

“Pršutijada je veoma značajna manifestacija za ovaj kraj. Nama je cilj da sajam dobije međunarodni karakter i u narednim godinama radićemo na zaštiti ovog brenda i izlasku naših tradicionalnih proizvoda i van Srbije”, kazao je Stamatović.

On je naveo da Mačkat ima oko 50 malih proizvođača suvomesnatih proizvoda ali i “Zlatiborac” kao veliku industriju.

“Pokazalo se na primeru Mačkata da je uspeh zagarantovan ako postoji saradnja lokalne samouprave i građana”, kazao je Stamatović.

Po njegovim rečima, država nije dovoljno pomogla održavanje Pršutijade.

“Ovo je 17. po redu Pršutijada, a do sad su predstavnici države ili ministarstava došli u Mačkat tri ili četiri puta i dali podršku. Sve ovde je stvoreno sopstvenim ulaganjima i sredstvima”, rekao je Stamatović.

Kvalitet suvomesnatih proizvoda izloženih na Pršutijadi kontrolisao je beogradski Jugoinspekt a Zlatnu medalju za goveđu pršutu prvi put na Sajamu hrane u Štutgartu osvojio je Ilija Stojanović.

Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu organizovala je Opština Čajetina a trajaće do 12. februara.

Izvor: NOVOSTI
Foto: NOVOSTI

Komentari

comments