S obzirom na to da je jesen u samom jeku, te na svačije zadovoljstvo u ovoj sezoni opadanja lišća više preovlađuju sunčani i lepši dani, od onih kišnih, blatnjavih i manje lepih, pa smo stoga pripremili idealno rešenje kako da provedete suv, i kvalitetan jesenji dan.
Naš predlog je da posetite Topčiderski park, koji iza sebe ima interesantnu istoriju. Njega prvenstveno krase uređenost, žute, i crvene boje lišća, retke vrste biljaka, zvuk dečije graje, kao i topot kopita. U neposrednoj blizini nalaze se potočići, kratki drveni mostići, ali i simpatična kućica na drvetu za decu.


Ovo mesto je pravi raj, kako za ljude u zrelijim godinama, tako i za one najmlađe. Da li ćete uživati ovde nakon napornog dana na poslu, ili onda kada imate slobodan vikend – na vama je.
Ideja je da krenete od porte topčiderske crkve Svetih apostola Petra i Pavla, jer se upravo u porti ove crkve nekada nalazila Terazijska česma. Zatim prođite pored Miloševog konaka. Tu obavezno zastanite da uživate u pogledu na ovo nestvarno mesto.
Park je prilično interesantan mladencima koji ovde dolaze da se fotografišu zbog nestvarno romantičnog ambijenta.
Nakon kilometra šetnje po  šarenom tepihu, stići ćete do železnicke stanice koja ima najbogatiju istoriju i koja je nekada bila dvorska čekaonica.


S obzirom na to da nas je ova stanica veoma zainteresovala upitali smo otpravnika vozova da nam je ispričao nešto više o njoj, budući da je bio raspoložen da govori na ovu temu.
U kancelariji šefa ove stanice nalazi se sat, koji je Draga Mašin poklonila kralju Aleksandru Obrenoviću za 27. rodjendan. Najduže čuvana tajna Titovog dvora jeste upravo izlet u kafani ove železničke stanice, gde je navodno više puta dolazio na peron nakon Drugog svetskog rata pa je u njegovu čast prostran crveni tepih.
Sa perona ove stanice putovali su Josip Broz Tito, Karađorđevići, Obrenovići i mnoge druge znamenite ličnosti tog vremena. Šetajuci duž pruge ugledali smo dizel lokomotivu 761, koja je bila u jako lošem stanju, ali ipak posebna jer je vukla Plavi Voz kojim je putovao Tito. U garaži Plavog voza parkiran je voz Romantika (muzejsko – turistički voz), koji se pokreće svake prve subote u mesecu.
Za ovu beličastu stanicu sa sigurnošću mozemo reći da je svedok srpske istorije i da u sebi čuva mnoge tajne. Interesantno je i to da ovom stanicom upravljaju najiskusniji železničari bez savremenih pomagala i da je rad u njoj ostao isti kao i pre više od sto godina.

 

Foto:Instagram (Printscreen)

Autor:Milica Stanojević

Komentari

comments