Više od 220 inženjera i drugih radnika zaposlenih u Guglu osnovali su sindikat.

Time su zaokružili višegodišnji rastući radnički aktivizam u jednoj od najvećih svetskih kompanija, objavili su danas u Njujork tajmsu sindikalni lideri.

Formalna udruženja za radnička prava su izuzetno retka pojava u tehnološkim kompanijama u Silicijumskoj dolini, koje su poznate po čvrstim antisindikalnim stavovima, navodi njujorški list.

Osnivanje ove organizacije pod nazivom Sindikat radnika Alfabeta, po imenu Guglove matične kompanije, dolazi nakon sve glasnijih zahteva zaposlenih u Guglu za preispitivanjem politika plata, uznemiravanja i poslovne etike, i verovatno će uticati na zaoštravanje napetosti između radnika i najvišeg rukovodstva kompanija, ocenjuje se u tekstu.

Za razliku od tradicionalnih sindikata, koji zahtevaju da poslodavci dođu za pregovarački sto kada se dogovara kolektivni ugovor, ovaj Alfabetov predstavlja manjinski sindikat jer zastupa tek delić od ukupno nešto više od 260.000 zaposlenih s punim radnim vremenom.

Sindikat radnika Alfabeta namerava da se bori za to da radnici dobijaju poštenu platu za svoj rad i da ne moraju da strahuju od zlostavljanja, osvete poslodavca, ni od diskriminacije, navele su sindikalne vođe.

Sindikat je organizovan u tajnosti, a priprema je trajala tokom velikog dela prošle godine, piše Njujork tajms dodajući da se nakon osnivanja ovo radničko udruženje povezalo sa organizacijom Radnici u komunikacijama Amerike, odnosno sa sindikatom koji zastupa zaposlene u telekomunikacionom sektoru i medijima u SAD i Kanadi.

Radnici ističu da im je glavni cilj izgradnja strukture i dugoročno osiguranje aktivizma u kompaniji, dok su pregovori s poslodavcima u drugom planu.

 

Izvor: Tanjug/B92

Foto: Pixabay

Komentari

comments