Potrebne su decenije da se plastika raspadne, ali se pretvara u mikroskopski sitne čestice koje su nađene u tijelima riba, ptica i drugih životinja.

Vlada Njemačke je odlučila da zabrani prodaju plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu, štapića za uši i posuda za hranu za jednokratnu upotrebu.

Berlin time sprovodi direktivu Evropske unije za smanjenje količine plastičnog otpada koji zagađuje životnu sredinu. Njemačka vlada je pristala da do 3. jula iduće, 2021. godine, prestane prodaja plastike, uključujući pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, štapiće za miješanje pića i držače balona, kao i šolja i kutija od polistirena.

Ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulce je rekla da je to dio napora da se svi odviknu od “kulture bacanja”.

Oko 20 odsto smeća u parkovima i na drugim javnim mjestima čini plastika za jednokratnu upotrebu, uglavnom od polistirena.

Potrebne su decenije da se plastika raspadne, ali se pretvara u mikroskopski sitne čestice koje su nađene u tijelima riba, ptica i drugih životinja, prenosi natonalgeographic.rs.

Polistiren je jedan od najviše korišćenih plastičnih materijala i godišnje se proizvodi nekoliko milijardi kilograma.

Taj materijal se korsiti za ambalažu za pakovanje, boce, poklopce i pribor za jelo za jednokratnu upotrebu.

Inače, Njemačka je jedna od “najzelenijih” članica Evropske unije i posebnu pažnju posvećuju osvješćivanju građana o ekologiji i zaštiti životne sredine.

 

Izvor: Vijesti.me

 

 

Komentari

comments