Svi koji imaju pse bar jednom su poželeli da znaju šta im njihovi ljubimci tačno poručuju lajanjem. Možda će uskoro čekanju doći kraj.

Ako biste i vi hteli da znate šta vaš pas kaže kada laje, novi sistem veštačke inteligencije uskoro bi mogao da ima rešenje.

Funkcija “prevoda” psećeg laveža uskoro bi trebalo da bude dodata interaktivnoj kameri Furbo, koja vam omogućava video-pozive sa vašim ljubimcem, kao i alarme u slučaju da počne da laje ili je uznemiren a vi niste tu.

Veštačka inteligencija trebalo bi da identifikuje različite vrste laveža kako bi putem “mašinskog učenja” mogla da zapamti obrasce i približno odredi šta vaš ljubimac želi da vam kaže.

U njega je učitavano na hiljade različitih video-snimaka pasa koji laju kako bi se stvorio odgovarajući algoritam, a korisnici su davali povratne informacije kako bi analiza bila potpuna.

Kako su rekli iz kompanije koja stoji iza Furbo kamere, veštačka inteligencija bi putem upozorenja i alarma uskoro mogla da proširi fokus sa dobrobiti čoveka na dobrobit životinja.

 

Izvor: B92, THE NEXT WEB

Foto: Pixabay

Komentari

comments