Nataša Vitezović (Nale Coolinarija) je jedno od zapaženijih imena u svetu internet-kulinarstva. Piše blog o pripremanju hrane. Spretna i umešna u kuhinji, svoje specijalitete prenosi na najlepši mogući način, te na njenom blogu možete naći veliki broj recepata u različitim kategorijama: od predjela, peciva, supa i čorbi, jela bez i sa mesom, ali i nezaobilaznih slatkiša, kao i zimnice.
Popularna Nale je i poznato TV lice, jer često gostuje u emisijama gde nesebično prenosi svoje recepte, ali i savete o pripremanju raznovrsne hrane, i to sve radi s ljubavlju, što je narod i prepoznao, pa je stoga jasno zašto je “Coolinarija” veoma posećen blog.
S obzirom na to da nas ona svojim receptima svakodnevno inspiriše, Nale je u razgovoru za Svetski radio otkrila šta je prevagnulo kod nje da napravi blog, ali i podelila sa nama korisne savete za zimnicu, kao i recepte poslastica koje možemo spremiti za veoma kratko vreme.


-Šta te je inspirisalo da napraviš blog, i koliko dugo se time baviš? Da li danas u Srbiji može da se živi od vođenja bloga?

Uživam u ukusnom zalogaju i volim da pripremam hranu. Želja za novim znanjima, veštinama i cakama u kulinarstvu pokrenula me je da se pre osam godina stidljivo i nespretno otisnem u blogerske vode. To je jedna od odluka zbog kojih sam ponosna na sebe i smatram da je izuzetno doprinela mom sazrevanju kako u gastronomskom smislu a ono i mene kao ličnosti. Pretpostavljam da se od blogovanja može živeti ako se na pravi način posveti ovom poslu. Kako sam ja u ovu priču ušla bez pretenzija da od umeća pravim biznis, tako u startu nisam ni razmišljala o zaradi. Ono što me pokreće i održava u ovom hobiju/poslu jeste iskrena ljubav prema hrani i želja da tu ljubav prenesem na druge. Pored toga, nastojim da održim u životu neke stare recepte/jela i zainteresujem ljude za srpsku nacionalnu kuhinju.

-Opiši nam kakav je posao “food” blogera, lako je nama za gledati i probati, ali koliko je teško posvetiti se tome, dati celu sebe, napraviti sve, pa otpremiti i postaviti na blog?

Ovo što radim za mene je prvenstveno inspiracija i pokretač, nešto što me ispunjava. Smatram da na našoj gastro-sceni postoje izuzetno profesionalni blogeri koji ono što rade zaista obavljaju kao posao, profesionalno i svrsishodno. Njihovo zalaganje je mnogo veće od onoga što ja ulažem kao napor ne bih li čitaocima i pratiocima redovno obezbedila nove objave. Potrebno je istrajati, a samim tim i konstantno raditi na sadržaju. Najlakše mi je da pripremim hranu. Nešto teže mi pada momenat fotografisanja, a najteži momenat je kada trebam smisliti i uokviriti objavu jer ja na blog nikad ne postavljam samo recept već tu mora da se nađe i par redova kakvog-takvog teksta. Ponekad su to teme iz ličnog života, a ponekad nešto iz kulinarstva, gastronomije… S obzirom na rečeno, smatram da u ovom poslu opstaju samo iskreni zaljubljenici u hranu tj. ljudi koje pokreće ljubav prema onome što rade, kao što je to slučaj i sa većinom drugih stvari u životu.

-Koliko ima sujete među blogerima, da li ima nekog blogera kojeg često pratiš a da se bavi tematikom poput tebe, u toj meri da međusobno razmenjujete recepte, savete, itd?

Nisam neko ko nosi ružičaste naočare kroz život ali moja filozofija je da za svakog ima mesta pod ovim nebom. Kažu kako zračiš tako i privlačiš – nisam sujetna, pa tako valjda ne primećujem ni sujetu drugih tj. ona ne dolazi do mene. Uvek rado odgovorim svima koji zatraže moje mišljenje ili savet u vezi otvaranja bloga, sadržaja istog itd. Trudim se da budem obaveštena i ispratim sve aktuelnosti ali ruku na srce najdraža mi je starija postavka blogera tj. svi oni moji ljudići koji su me inspirisali da i sama krenem u ove vode. Sa mnogima razmenjujem recepte tj. pripremam po njihovim receptima i naravno da razmenjujemo savete i ideje. Mi, food blogeri ne znamo za granice kada je hrana u pitanju. Rado se okupljamo s vremena na vreme i tako se trudimo da između nas postoji i živi kontakt osim onog virtuelnog.

-Mnoge domaćice su već polako počele da razmišljaju o pripremanju zimnice za ovu godinu. Da bi zimnica bila što uspešnija, koji su tvoji stručni saveti, možda neki trik?

Najbitnija stvar kod pripreme zimnice jeste aspolutno kvalitetna i proverena sirovina tj. povrće/voće. Nikako ne treba birati plodove koji su neuobičajeno veliki tj. naduvani. Za zimnicu se koristi plod koji nema crne tačkice ili druga oštećenja. Neophodno je koristiti čistu i sterilisanu ambalažu za čuvanje, kao i čuvati zimnicu na konstantnoj temperaturi (što manje temperaturne oscilacije) kako se ne bi uhvatila plesan i izbegla užegnutost.

-Tvoj favorit što se tiče slatkiša, da li bi nam odala tajnu nekog slatkog recepta na primer šta da pripremimo brzo i lako pred novu godinu i predstojeće praznike?

Kao klasičarka tj. neko ko ističe vrednost tzv. stare škole ne mogu preporučiti ništa što je brzo i lako, ali mogu da preporučim nešto kvalitetno i ne mnogo zahtevno kao npr. princes krofne, reform tortu, baklavu, štrudlu s makom…


Međutim, ovog puta bih izdvojila recept za braunije i tortu sa malinama i kokosovim mlekom jer su to stvari koje se vrlo brzo pripremaju a izuzetno su ukusne.

 

http://coolinarija.com/moj-favorit-najbolji-brownies/

http://coolinarija.com/moj-favorit-torta-sa-malinama/

 

 

Foto:Instagram (Printscreen)

Razgovor vodila: Milica Stanojević

 

Komentari

comments