Rođendanske čestitke primao je u bolnici pre samo desetak dana: 11. avgusta, večiti mladić (privatno mnogo više Pustolov nego Srećko Šojić) napunio je 75 godina. Gutović je tada iz postelje poručivao da se nada ozdravljenju. Uostalom, u istu ustanovu došao je, iznenada, i pre deset godina, u predinfarktnom stanju. Ugrađen mu je stent, a veliki glumac brzo se oporavio. Nažalost, ovu tešku bolest pluća nije mogao da pobedi.

Rođen je 1946. godine na Umki. Roditelji, prosvetni radnici (majka Užičanka, otac Pivljanin) često su se selili, “kružeći” oko glavnog grada. Prvo su se obreli u Kaluđerici, da bi ih potom put trajno odveo na Voždovac. Na istoj adresi Lane je živeo ceo svoj vek. Kako je sam govorio, bio je dobar đak i “valjano dete”.

Završio je elektrotehničku školu, upisao mehaniku. Ipak, primećujući njegove višestruke talente, sestra Bojana “prevela” ga je na Pozorišnu akademiju. Rođeni šarmer, privlačio je pažnju već na prvi pogled:

– Nikad se nisam trudio da osvojim bilo koju devojku. Nisam znao tu veštinu. Dok sam bio mlađi svirao sam u jednom orkestru i gledao po sali da li me neke oči prate. Kad bih to utvrdio, “odgovarao” sam pogledom. Nisam nikad prilazio. Čekao sam da ona priđe. Bio sam stidljiv. I danas sam takav – otkrio je pre tačno pola veka u jednom novinskom razgovoru popularni Lane.

Takav je ostao do kraja. Nikome i ničemu nije prilazio, sve je njemu išlo u susret. Reditelji, pozorišta, partneri. Prvi glumački zadatak dobio je već na Akademiji: Ognjenka Milićević mu je poverila glavnu ulogu u O`Nilovoj drami “Ah, ta divljina”, a u podeli sve same glumačke veličine – Irena Kolesar, Olivera Marković, Neda Arnerić, Vasa Pantelić, Dušan Janićijević…

 

Izvor: Novosti.rs /Vukica Strugar

Foto: You Tube (printscreen)

Komentari

comments