Svako ko boravi u srednjoj Dalmaciji, blio samo na odmoru ili kraćoj ekskurziji, treba da poseti ostrvo Vis.
Do njega se stiže trajektnom linijom iz Splita. Putuje se oko dva i po sata, ali sam put se i ne oseti kada ste u dobrom društvu ili dok šetate palubom, a društvo vam prave galebovi.
Na samom ostrvu ima pedesetak plaža, dovoljno smeštajnih kapaciteta za svačiji ukus i džep.
Izolacija ostrva Vis počela je 1944. godine, kada je ostrvo proglašeno vojnom zonom, a tek 1989. godine Vis je ponovo otvoren za turističke posete i posete stranaca. Izolacija Visa trajala je punih 45 godina. Ipak, ona je učinila da ovo ostrvo zadrži miran način života i postane prava mala oaza Mediterana.

Svaki turista na Visu, pored standardnog odmaranja, sunčanja i kupanja može uživati i u mnogim prirodnim atrakcijama. Tu se posebno preporučuje obilazak lokaliteta: Modra špilja, Medvidina i špilja na ostrvu Ravnik, mala ostrva Jabuka, Brusnik, uvala Stiniva,Svetac i Palagruža. Tu su i antički lokaliteti, o  kojima se  posetilac može upoznati i posetom lokalnom muzeju u gradu Visu. Tamo će posetioci imati priliku da se upoznaju sa osnivanjem, razvojem i životom antičkog naselja Issa.

Ljubitelji ronjenja takođe mogu uživati ovde, jer ima sadržaja koji i njih privlače, a ljubitelji biciklizma treba da iskoriste i 22 kružne staze po ostrvu. Takođe, ovo mesto je idealno i za ljubitelje pešačenja.

Lokalne delicije ne treba nikako propustiti. Tu su čuvene sardele, viška pogača i kolač sa suvim smokvama, a tu su i njihova vina Plavac i Bugava.

Tokom letnje sezone turisti mogu u Visu i Komiži da uživaju u bogatom kulutrnom programu, nastupima KUD-ova i koncertima klapske muzike.

Iako je reč o ostrvu, cene nisu mnogo visoke, ima svega za svačiji džep, ali ljubaznost ljudi nema cenu. To će me i vratiti na Vis.

Predrag Ivković

Foto : Vladimir Vujanović

Komentari

comments