Britanska kraljica i vojvoda od Edinburga primili su vakcinu protiv Kovida-19, saopšteno je iz Bakingemske palate. Izvor iz kraljevske porodice saopštio je da ih je u subotu vakcinisao porodični doktor u zamku Vindstor. Dodao je i da je kraljica odlučila da objavi da je vakcinisana kako bi sprečila dalje spekulacije.

Kraljica Elizabeta (94) i princ Filip (99) su među oko milion i po ljudi u Britaniji koji su do sada primili najmanje jednu dozu vakcine. Stariji od 80 u Velikoj Britaniji su u najprioritetnijoj grupi za vakcinaciju. Par je karantin u Engleskoj proveo u dvorcu Vindzor, a ovaj Božić nisu proveli uz tradicionalno porodično okupljanje.

Kraljica se nedavno sa još nekoliko starijih članova kraljevske porodice prvi put pojavila u javnosti od početka pandemije. Tokom 2020. godine, provela je sedam meseci – od marta do oktobra – bez obavljanja javnih dužnosti van kraljevske rezidencije. Za to vreme, njen najstariji sin, princ Čarls (72), oboleo je od korona virusa i imao je blage simptome.

Izvor iz palate rekao je za BBC da je njen unuk princ Vilijam u aprilu bio pozitivan – iako je palata odbila da zvanično komentariše. U Velikoj Britaniji je u petak odobrena treća vakcina – kompanije Moderna. Ranije su odobrene vakcine kompanija Fajzer i AstraZeneka. Nije poznato koju vakcinu su primili kraljica Elizabeta i princ Filip.

Premijer Boris Džonson saopštio je da je u planu da do sredine februara vakcinu dobije 15 miliona Britanaca.

 

Izvor: BBC/B92

Foto: You Tube (printscreen)

Komentari

comments