Međunarodni dan čokolade, za mnoge najslađi dan u godini, obeležava se širom sveta 7. jula. Pročitajte nešto o istoriji omiljene poslastice, ali i o tome zašto bi trebalo da je jedete!

Prema nekim arheološkim dokazimja, u Olmeci je pre 2.600 godina kuvana čokoladna smesa, zbog čega čokolada spada u najstarije napitke poznate čoveku.

Saznanja naučnika pokazuju da su pre 14 vekova Maje i Inke uživale u napitku napravljenom od zrna kakaoa, a Maje su imale čak i boga kakao napitka, odnosno čokolade, Ek Chuaha. Tada, u vreme kada se čokolada služila samo kao napitak, u nju su dodavani začini, vino ili kukuruzni pire, a čak i tada se verovalo da ovaj napitak deluje kao afrodizijak.

Prva plantaža kakaa zasađena je na dvoru kralja Karlosa V, ali je za čokoladu kakvu danas jedemo najviše zaslužan Holanđanin Konrad Van Houten, koji je 1828. godine patentirao hidrauličnu presu za drobljenje kakao zrna, iz koje se dobija kakao prah. Nakon toga je Englez Džozef Fraj 1847. godine otkrio kako da kakao prah pomeša sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem.

Čokolada je Evropljanima bila nepoznata sve do 16. veka, kada je Kristofer Kolumbo u svom četvrtom pohodu na Ameriku 15. avgusta 1502. godine, kada su on i njegova posada zaplenili robu sa jednog broda, među kojima su bila i kakao zrna. Iako je Kolumbo tada odneo kakao zrna sa sobom u Španiju, on nije zaslužan za predstavljanje čokolade Španiji, već su to uradili tamošnji kaluđeri.

Prema nekim podacima, Evropa je “upoznala” čokoladu na današnji dan, pre tačno 466 godina, a to je odličan razlog da danas uzmete slatki zalogaj svoje omiljene poslastice.

Da vas ne bi grizla savest što uživate u čokoladi, pročitajte i kako ona deluje na zdravlje – naravno, reč je o crnoj čokoladi, i podrazumeva se da ne treba da je jedete u neograničenim količinama.

Ubrzava “vijuge”

Istraživači Univerziteta Harvard su otkrili da kada starije osobe obolele od dijabetesa ili hipertenzije, popiju dve šolje toplog kakaa dnevno tokom 30 dana, u 89 odsto slučajeva pokazuju bolje rezultate na testovima memorije.

Snižava krvni pritisak

Dnevna doza tamne čokolade, nekoliko kockica, može pomoći ako imate problem sa visokim pritiskom. U jednoj studiji iz 2014. istraživači su otkrili da kod osoba uzrasta između 18 i 23 godine, čokolada od 75 odsto kakaa snižava pritisak.

Ublažava stres

Ako često posežete za slatkišima kada ste pod pritiskom, ne sekirajte se. Nedavna studija je pokazala da tamna čokolada potiskuju proizvodnju hormona stresa. Razmislite o tome da u radnom stolu u kancelariji uvek imate nekoliko kockica crne čokolade, za svaki slučaj.

MONDO

Komentari

comments