Junak “Srećnih ljudi” Desimir Stanojević nerado govori o ovoj seriji, kaže da ne voli da gleda njene reprize i da ne razume zašto je ona popularna i danas.
Glumac Desimir Stanojević, koga svi znamo kao Vukašina Golubovića iz “Srećnih ljudi”, ističe da ne želi da ga narod pamti po ulozi koja ga je proslavila.

Borio sam se da izbegnem muke glumaca iz “Boljeg života”…
Posle serije su Marka Nikolića nastavili da zovu
Giga Moravac, a Jelicu Sretenović – Koka

Nerado priča o ovoj kultnoj seriji, naglašava da je u poslednjih 25 godina ispričao sve što se ispričati moglo i nije mu baš pravo što ga novinari zovu svaki put kad se “Srećni ljudi” repriziraju na RTS-u.
Govorio bi rado, kaže, o drugim stvarima, ali mu je te serije preko glave.

– Nema tu šta novo da se priča. Sve što sam imao da kažem rekao sam za ovih 25 godina. Kome je više zanimljivo to da čita – zapitao nas je na početku razgovora Desimir Stanojević, glumac Pozorišta na Terazijama.
Pokušavao je, kaže, uvek da se distancira od Vukašina Golubovića.
– Trudio sam se da uvek budem Desko. Svirao sam, pevao, bavio se kinologijom… Kada bi me posle svega ljudi na ulici zvali Vukašin Golubović, to ne bi bilo dobro. Srećan sam što sam uspeo da me ne pamte po tom liku – uveren je Desimir, bez obzira na to što mnogi imaju drugačiji utisak.

Desko veruje da bi Golubovići iz “Srećnih ljudi” ličili danas na prosečnu srpsku porodicu:
– Ne znam kako bi sad izgledala porodica. Verovatno kao i svaka druga. U međuvremenu su pomrle babe i dede, došli novi ljudi, praunučad. Mislim da se ništa epohalno ne bi desilo što se ne dešava u našem komšiluku.

Stanojević smatra da je on izbegao sudbinu svojih kolega koje su posle nekih serija dobile nadimke za ceo život:
– Znao sam za muke glumaca iz “Boljeg života”… Posle serije su Marka Nikolića nastavili da zovu Giga Moravac, a Jelicu Sretenović – Koka. Stalno sam se borio da to izbegnem. Pa zamislite igram u predstavi “Grk Zorba” i da neko kaže: “E, eno Vukašina.” Baš ne ide.

Srpski glumac kaže da nijednom nije pogledao reprizu serije u kojoj se proslavio i da ne razume zbog čega je i posle više od dve decenije toliko gledana.
– Prošlo je više od dve decenije od kada je serija emitovana. Uvek kad ide repriza kažu da je gledanost velika, a ja nemam objašnjenje zbog čega je tako. Iskreno, ja čak ni pogled ne bacim kad je na programu. Verovatno je klincima zanimljivo, pa su sa godinama počeli da je razumeju i gledaju – priča Desimir.

On objašnjava da je svoju dugogodišnju karijeru fokusirao na pozorište i da ga televizija ne zanima.
– Nemam više želju da igram u serijama. Malo sam glumio u ostvarenjima Radoša Bajića, malo na Pinku kod Šuljagića. Snimao sam četiri šou-programa, dečje programe. Mene mnogo više pokreće kad igram u pozorištu, tada mi je srce na mestu, dok se serije igraju po kalupu – iskren je Stanojević.
Od pokojnog kolege Velimira Bate Živojinovića je dobio savet da se u javnosti pojavljuje samo kada ima pravi razlog za to.
– Bata me je naučio da se ne treba obraćati medijima ako nemaš šta pametno da kažeš. Nisam za to da idem u šareni program sa nekih tamo petoro poznatih i pričam o hrani i odeći – kaže Desimir.

Dok sam bio u JUL-u strahovao sam za svoj život
Desimir Stanojević kaže da je, dok je bio član JUL-a, živeo u strahu i da nije smeo slobodno da šeta ulicom.
– Dvehiljaditih sam bio na crnoj listi kao suosnivač Jugoslovenske levice. Bio sam nepodoban i označavan sam kao levičar, što sam i ostao do danas. Tada ništa nisam mogao da snimam za televiziju. Sećam se koliko sam strahovao za svoj život i živote moje dece i žene. Hodao sam ulicom i pazio da me neki vandal ne napadne ili da mi ne uništi auto – kaže Desimir.

Izvor: INFORMER
Foto: INFORMER / RTS / YOUTUBE

Komentari

comments